Vi har kommit långt vad gäller fotografyrket. För bara ett par år sedan sysslade en fotograf främst med att ta porträttbilder på familjer eller tog bilder i samband med en stor nyhetshändelse. Men idag finns det fotografer för i princip allt vilket betyder att du har stora chanser att slå igenom som fotograf. Men det betyder också att konkurrensen är hårdare än vad den var förut.

I och med att alla har tillgång till en kamera på deras mobil har fotografering blivit något som alla håller på med. Alla som vill kan därför kalla sig för fotograf. Men det är förstås en annan sak att jobba med det. Idag finns det ett flertal olika nischer inom fotografi. Du kan välja att rikta in dig på ett visst område, eller jobba inom flera. I den här delen kommer vi att gå igenom några av de vanligaste typerna av fotografer.

Porträttfotograf

En vanlig typ av fotograf är porträttfotografen. En porträttfotografs främsta arbetsuppgift är att fånga kundernas utseende och personlighet på bild. Ibland kan fotografens objekt vara en person, medan andra gånger kan det vara flera personer som ska fångas på bild. Förutom att människor är porträttfotografens främsta objekt så är det också vanligt med husdjur.

Familjefotograf

En familjefotograf är en sorts porträttfotograf som har valt att rikta in sig ytterligare inom sitt område genom att fotografera familjer. Familjerna kan givetvis se olika ut, ibland är det hela barnfamiljer och släkten och ibland kan objektet vara en havande kvinna.

Naturfotograf

En annan typ av fotograf som inte behöver jobba med människor lika mycket är naturfotografen. Som naturfotograf arbetar du med att med hjälp av din kamera fånga naturen och djurlivet.

Nyhetsfotograf

Om du har en journalistisk ådra och vill arbeta i händelsernas centrum kan det vara en bra idé för dig att bli nyhetsfotograf. En nyhetsfotografs främsta arbetsuppgift är att dokumentera nyhetshändelser. Oftast är en nyhetsfotograf anställd på en tidning eller liknande.

Eventfotograf

En annan typ av fotograf som befinner sig i händelsernas centrum men på ett annorlunda sätt än nyhetsfotografen är eventfotografen. En eventfotografs främsta arbetsuppgift är att fotografera och dokumentera människor på ett event. Förutom att en eventfotograf jobbar med att fånga människorna på eventet kan fotografen även ta bilder på själva eventet. Till exempel invigningen av ett köpcentrum eller en tävling.

Kommersiell fotograf

Som kommersiell fotograf arbetar du med att ta bilder för ett kommersiellt syfte. Alltså ta bilder på produkter och liknande som sedan ska användas i marknadsföring. En del fotografer jobbar med att fotografera produkter för ett företag, medan andra fotografer jobbar med att fotografera modeller som i sin tur visar upp en produkt.

Bröllopsfotograf

Sist men inte minst har vi bröllopsfotografen. En bröllopsfotografs främsta arbetsuppgifter är att fotografera ett bröllop. Oftast både själva ceremonin, festen efter samt porträtt.