När du arbetar som fotograf i din egen firma behöver du kunna nå ut på olika sätt för att hitta nya kunder. Du kan marknadsföra dig via sociala medier, med annonser och affischer. Det finns flera andra sätt du kan bygga ditt varumärke på och se till så att så många som möjligt kommer i kontakt med din verksamhet.

Med tygpåsar, t-shirtar och andra reklamprodukter från medtryck.com kan du visa upp ditt företagsnamn i en stor mängd nya sammanhang. Skicka med några gratis reklamprodukter när du skickar ut dina fotoprodukter till kund, så finns det en stor chans att kunden kommer att använda dem i vardagen. Hos medtryck.com finns också mössor, munskydd, ryggsäckar och mycket mer som kan prydas med din företagslogga.

Välj bland olika inriktningar

Som verksam fotograf finns det många olika inriktningar du kan välja mellan. Du kan arbeta inom endast ett område och specialisera dig på det, eller inom flera olika områden samtidigt vilket ger en större chans att ständigt kunna boka nya jobb. Som porträttfotograf kan du fånga dina kunders personlighet och utseende på bild, vilket kan bli en mycket lönsam verksamhet. För att öka chanserna att få jobb kan du även arbeta som familjefotograf, där du porträtterar barnfamiljer, släkt i flera generationer, nyfödda barn med sina föräldrar och mycket mer. Många vill dokumentera sin graviditet då det är ett minne för livet där bilderna kan ärvas i generationer. När du skickar ut fotografierna till dina kunder kan du paketera dem i påsar från medtryck.com med ditt företagsnamn på.

Hämta inspiration från andra fotografer

När du börjar att arbeta som fotograf kan det vara svårt att hitta sin egen stil och uttryck som står ut från mängden. Det är viktigt att du har ett särskilt konstnärligt uttryck som gör att dina kunder vill vända sig till dig och inte till dina konkurrenter, då det redan finns många andra fotografer på marknaden. Här kan du inspireras av andra välkända fotografer genom historien, som Annie Leibovitz. Hon är känd för sina intima och vackra porträtt av kändisar, rocklegender, kungligheter och skådespelare. Hennes fotografier är ofta dramatiska och udda, i en väl ljussatt och tydlig stil. Leibovitz ville först bli konstnär men tog en kvällsutbildning i fotografi och blev snabbt helt uppslukad av sitt nya medium. Hon fotograferade John Lennon som sitt första uppdrag åt Rolling Stone, medan hon fortfarande var student.

En annan välkänd fotograf är Vivian Maier som föddes 1926 och växte upp en del av sitt liv i Frankrike. När hon kom till USA var det med intentionen att arbeta som barnflicka, vilket hon också gjorde under de nästkommande 40 åren i Chicago. Men vid sidan av sitt arbete tog hon också över 100 000 fotografier på människor och landskap runt om i staden, samt i andra länder. Medan hon levde var fotografierna fortfarande okända, då hon inte publicerade dem själv. John Maloof, en amatörhistoriker, hittade av en slump en låda som innehöll 400 av Vivian Maiers negativ. Därefter har han letat upp och köpt 140 000 av hennes övriga negativ samt många av hennes tidigare ägodelar. När han år 2009 började lägga upp Maiers fotografier på hemsidan Flickr blev hennes verk äntligen uppmärksammade i en större omfattning.