Det finns ett flertal svenska fotografer som är värda att få ljus på sig. I den här delen har vi valt ut några av dem.

Lennart Nilsson

En fotograf som blivit känd internationellt är Lennart Nilsson. Lennart föddes år 1922 i Stockholm. Det han kanske är mest känd för är hans revolutionerande titthålsfotografier som bland annat gav oss bilder på foster vilket även har påverkat den medicinska världen.

Björn Persson

Björn Persson föddes år 1972 och är en svensk konstfotograf. Han har blivit särskilt känd för sina bilder på utrotningshotade djur. Han har blivit prisad ett flertal gånger för sitt arbete och blivit utsedd till årets fotograf.

Elisabeth Ohlson Wallin

Elisabeth Ohlson Wallin föddes år 1961 i Skara och är en av våra mest kända fotografer. Hon har arbetat som fotograf sedan 1980-talet men det var i samband med den kontroversiella utställningen ecce homo som hon fick sitt stora genombrott. En anledning till att fotografierna är något kontroversiella är för att de porträtterar religion på ett sätt vi inte fått se förut.

Jonna Jinton

Jonna Jinton är namnet på en fotograf som fått spridning över hela världen med sina sagolika fotografier som porträtterar den norrländska naturen. Jonna föddes år 1989 i Falun. Idag har Jonna omkring 1 miljon följare på sina sociala medier.

Caroline Roosmark

Caroline Roosmark föddes år 1965 i Stockholm. Caroline är särskilt känd för sina porträtt på kändisar, artister och skådespelare. Sedan år 2009 ger hon ut en kalender för välgörande ändamål. Sedan 2019 porträtteras enbart kvinnor i kalendern och projektet kallas för sagolika kvinnor. I kalenderns upplagor har vi bland annat kunna se Dagny Carlsson, Suzanne Reuter och Therese Lindgren.